Cum se pune masa, totul de la A la Z, de la...

Cum se pune masa, totul de la A la Z, de la fete de masa pana la seturi farfurii

0 761

Modul in care o masa este organizata este la fel de important ca si alegerea meniului. Din momentul in care oaspetii  incep sa se aseze, primele impresii stabilesc starea de spirit si tonul pentru intreaga experienta care va urma. Decorul mesei trebuie sa fie atractiv, cu fete de masa de calitate si seturi farfurii din cel mai fin portelan, astfel incat invitatii sa se bucure de un spatiu adecvat pentru relaxare in timpul savurarii bucatelor. O buna organizare a mesei asigura gazdele ca evenimentul se va desfasura fara probleme, toata lumea avand in fata farfurii, pahare, tacamuri si toate cele necesare pentru a se bucura de mancarea servita cu mare fast in functie de fiecare ocazie in parte.

Cum sa alegi cel mai bun stil de punere a mesei in functie de ambianta dorita

Cel mai bun stil de punere a masei depinde in primul rand de ambianta dorita, de numarul de cursuri, si, nu in ultimul rand, de selectia bauturilor. Astfel, de multe ori, nu este obligatoriu ca toate farfuriile, paharele si tacamuri sa fie ordonate in fata invitatilor. De fapt, multe dintre petrecerile care includ o masa mai cocheta lauda amestecurile eclectice de feluri de mancare si accesorii. Sfaturile de mai jos ofera o serie de indicatii care pot face gospodinele sa ia cea mai buna decizie in alegerea elementelor care vor ajunge pe mese pentru diferite ocazii, indiferent ca este vorba de seturi farfurii sau alte obiecte.

Stil Ambianta Farfurii/platouri Pahare pentru bauturi Tacamuri Servetele Extra
Clasic Familie Casual Cina Pahare de apaPahare pentru bauturi Cutit Lingura Furculita pentru cina Cutit pentru friptura Sub furculita sau direct pe platou Pahare de vin Ceasca de cafeaSuport pentru sosuri
Informal Pranz Servitul supelor sau ciorbelor Cina paine Farfurii de ciorba cu platouriSalate Desert Pahare de apaPahare pentru bauturi Cutit LinguraFurculita pentru cina Cutit pentru fripturaCutit pentru untLingura de supa Furculita pentru salataLingurita pentru desert Sub furculita sau direct pe platou Pahar de vin Ceasca de cafeaSuport pentru sosuri
Formal Elegant La fel ca la categoria informal Pahare de apaPahare de vin alb si rosuPahare de sampanie La fel ca la categoria informal Sub furculita sau direct pe platou Suport pentru sosuri

 

Chiar daca tabelul de mai sus ofera o serie de indicatii demne de luat in seama, atunci cand se pune masa pentru anumite evenimente fiecare asezare in parte trebuie sa fie personalizata in functie de ocazie. De exemplu, in cazul in care nu se ofera vin, cafea, sau salata, trebuie omise acele elemente care ajuta la servirea acestora.

Pregatirea masei, de la alegerea unor fete de masa si seturi farfurii potrivite pana la organizarea acestorea

Inainte de a pune tacamurile pe masa trebuie aleasa o culoare pentru fundalul mesei, adica alegerea unor fete de masa potrivite. Acestea trebuie sa fie cat mai simple pentru a permite o mai buna organizare a tacamurilor si farfuriilor. Mai mult, acest lucru previne ca invitatii sa aiba sentimentul ca sunt inghesuiti. Astfel, trebuie folosite fete de masa din panza alaturi de prosoape de bucatarie din bumbac, pentru mesele clasice sau informale, in timp ce pentru cinele formale trebuie utilizate servetele de hartie de inalta calitate. In acelasi timp, trebuie alese stiluri si tesaturi care sa completeze modelele  si culorile tacamurilor si veselei.

Accesorii care completeaza o masa

Fie ca este vorba de simple decoratii ale unor fete de masa, anumite decoratii sau un simple vaze de flori artizanale, acestea trebuie sa nu fie foarte inalte, astfel incat oaspetii sa poata conversa cu usurinta peste masa.

 

Sfaturi propriu-zise pentru a pune masa in functie de tacamuri si seturi farfurii

Dupa ce s-au ales detaliile potrivite, alaturi de o serie de fete de masa perfecte, seturi farfurii si tacamuri, toate trebuie asezate la locul lor. Fiecare piesa are un loc traditional, chiar daca aranjamentul corect nu este extrem de important pentru mesele informale.

Reguli de baza

Pozitionati farfuria in mijloc si tacamurile in jurul ei in ordinea in care vor fi utilizate. Furculita merge in partea stanga a farfuriei, iar lingura si cutitul in dreapta, cu marginea ascutita a cutitului orientata catre farfurie, iar lingura in dreapta cutitului. Plaseaza paharul de apa chiar deasupra cutitului.

Mese informale

Trebuie urmate liniile directoare ale regulilor de baza. Astfel, furculita de salata trebuie plasata la stanga furculitei pentru friptura si furculita de desert in dreapta. Lingura de supa se duce in partea dreapta a lingurii normale. Pozitionati paharul mai sus de farfurie, cestile cu manerul indreptat spre dreapta. Paharele de vin sau apa sunt pozitionate in partea stanga a cestii de cafea.

Mese formale

Se incepe cu setarea de la mesele informale. Ulterior, se pozitioneaza paharele de vin si sticlele de apa in partea stanga a paharului de cafea. Lingurile de supa si desert sunt plasate in partea dreapta a cutitului. Un platou sub fiecare farfurie adauga o nota de eleganta.

Concluzie 

Aranjarea mesei in functie de un stil anume este un detaliu pe care fiecare persoana in parte trebuie sa il stie astfel incat sa poata sa serveasca invitatii intru-un mod elegant si rafinat. Alegerea elementelor este o activitate distractiva si permite gazdei sa isi exprime stilul personal, pornind de la fete de masa pana la alegerea unor seturi farfurii de calitate. O masa asezata frumos inspira o stare de spirit pozitiva si face orice bucate sa para mai bune, de la un simplu sandwich pana la o macare eleganta si delicata. Un avantaj suplimentar este acela ca gazdele se pot relaxa si se pot bucura stiind ca oaspetii sunt bine serviti si au tot ce le trebuie pentru a se bucura de masa la maximum.

seturi farfurii portelan de la paladin store

NU SUNT COMENTARII

Lasa un Raspuns